Wat is de ziekte van Huntington precies?


Wat is de ziekte van Huntington precies? Hoe kunt u als mantelzorger samen met de cliënt van het leven blijven genieten? Hoe onderhoudt u op een goede manier uw relatie met de Huntingtoncliënt? De ziekte van Huntington is een steeds verdergaande (progressieve) erfelijke hersenaandoening. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar. Dat komt onder andere door het aantal ernstige stoornissen dat optreedt. Die stoornissen komen vooral voor op lichamelijk, psychisch, psychosociaal en cognitief gebied. Het verloop van de ziekte verschilt sterk per persoon.

Veelvoorkomende symptomen
De cliënt kan krampachtige en ongecontroleerde bewegingen maken. Naast lichamelijke symptomen zijn ook psychische kanten kenmerkend voor de ziekte van Huntington. Hierbij valt te denken aan veranderende stemmingen en depressieve gevoelens. Een bijzondere vorm van de ziekte is de juveniele of jeugdvorm. Daarbij heeft de cliënt last van spierstijfheid. De naam zegt het al: de ziekte ontstaat vaak in de tienerjaren. Deze vorm komt slechts bij uitzondering voor.

Levensverwachting
Veel Huntingtoncliënten krijgen de eerste symptomen tussen het 35e en 45e levensjaar. De jeugdvorm van de ziekte begint vanzelfsprekend op jongere leeftijd. Na de start van de symptomen is de gemiddelde levensverwachting 15 tot 20 jaar. Per individu kan zowel levensverwachting als ontwikkeling van de ziekte erg verschillen.